របៀបធ្វើ តុងយាំបង្គាអោយមានរសជាតិឆ្ងាញ់


តើ​បងៗជា​ស្ត្រី​មេ​ផ្ទះចង់​ដឹង​ពី​របៀប​ធ្វើ​ម្ហូប​មួយ​មុខ​ទៀត​ដែល​មាន ​រស់​ជាតិ​ឆ្ងាញ់​ពិសារ​ដែរ ឬ​ទេ? ថ្ងៃ​នេះ​ផង​ដែល ខ្ញុំ​សូម​ធ្វើការ​បង្ហាញពី​មុខ​​​ម្ហូប​មួយមុខ​ទៀត ដែល​មាន​ឈ្មោះថា តុងយាំបង្កង ។ នេះ​គឺ​ជា​ម្ហូប​មួយ​មុខ​ដែលមាន​​​រស់​ជាតិ​ឈ្ងុយ​ឆ្ងាញ់ ព្រម​ទាំង​ប៉ូវ​កំលាំង​របស់​លោក​អ្នក​ថែម​ទៀត។ + គ្រឿងផ្សំ - គល់ស្លឹកគ្រៃមួយគល់ - បង្កងស្រស់ ៧ - ខ្ទឹមសរ ២ ឬ ៣ កម្ពឹស - តុងយាំ ១ ដុំតូច - អំបិល ១ ស្លាព្រាកាហ្វេ - ទឹកត្រី ១ ស្លាព្រាបាយ - ស្ករ ២ ស្លាព្រាកាហ្វេ - ប៊ីចេង ១ ស្លាព្រាកាហ្វេ - ស្លឹកជី - រំដេង ១ ដុំតូច + វិធីធ្វើ ១. អ្នក​អាច​យក​ខួរ​បង្កង​ចេញ​ ឬ​ក៏​មិន​បាច់​យក​ចេញ​ក៏​បាន​ រួចលាងបង្កង និងជីឲ្យស្អាត។ ២. ចិញ្ច្រាំ​ខ្ទឹម​ដាក់​បំពង​ឲ្យ​​​​ឈ្ងុយ​​ដួស​ដាក់​​ចាន​​ទុក​​មួយ​​អន្លើ។ ​ចំណែក​​ឯ​​រំដេង​ត្រូវ​យក​ទៅ​ដុត​ឲ្យ​ឈ្ងុយ​ដំឲ្យទក់ រួច​ដំគល់ស្លឹកគ្រៃឲ្យទក់ដូច​គ្នា។ ៣. ដាក់​ដាំ​ទឹក​ឲ្យ​ពុះ​បន្ទាប់​មក​​ដាក់បង្កង,​ ជី, ​រំដេង ​និង​​គល់​ស្លឹក​គ្រៃ​ចូល​ចាំ​មួយ រំពុះ​ដាក់​តុងយាំ​ចូល​កូរ​ឲ្យ​សព បន្លែម​ប៊ីចេង​ស្ករ​ទឹក​ត្រីអំបិល​ចូល(ប្រសិន​បើ​អ្នក​យក​ខួរ​បង្កង​ចេញ​ បង្កង​ត្រូវ​ចាក់​ខួរ​ចូល) ចាំ​ហូត​ដល់​បង្កង​​ឆ្អិន​ជា​​ការ​​ស្រេច។ ៤. នៅ​ពេល​ដែល​អ្នក​ញ៉ាំ​ត្រូវ​ដាក់​​ក្នុង​ឆ្នាំង​ភ្លើង​ ដើម្បី​​ឲ្យ​​នៅ​​ក្តៅៗ​ ព្រោះ​វា​អាច​ជួយបន្ថែម​ឲ្យ​មាន​រស​ជាតិ​ឆ្ងាញ់​ថែម​មួយ​កម្រិត​ទៀត។



+របៀបស្ងោរជ្រក់បង្កង 

 ជា​ធម្ម​តា​បង្កងគេ​តែ​ងតែ ​យក​ទៅ​អាំង ស្ងោរ ឬ​ក៏​បំពង​តាម​ចំណង​ចំណូល​ចិត្ត​របស់​អ្នក ប៉ុន្ដែ​ប្រសិន​បើ​ចម្អិន​វា​មិន​​បាន​ល្អ​ទេ​នោះ​វា​ក៏​មិន​ឆ្ងាញ់​​ដែរ។ ដូច្នេះ​ហើយ​ដើម្បី​ឲ្យ ​ធ្វើ​ម្ហូប​មួយ​មុខ​នេះ​កាន់​​តែ​មាន​រស់​ជាតិ​ឆ្ងាញ់ លោក​អ្នក​ត្រូវ​ចេះ​ផ្សំ​គ្រឿង​ឲ្យ​ត្រូវ​ទៅ​តាម​បរិមាណ​នៃ​ម្ហូប និង​បន្ថែ​មបន្លែ​ដូច​ជា​ផ្សិត​ទៀត​កាន់​តែ​ប្រសើរ។
 + គ្រឿងផ្សំ - ស្លឹកក្រូច ៥ សន្លឹក - ស្លឹកខ្ទឹម ២ ដើម ហាន់តូចៗល្មម - គល់ស្លឹកគ្រី១ ដើម - ជីនាងវង ហាន់តូចៗល្មម - បង្កង ៥០០ ក្រាម បកឲ្យស្អាតហើយយកក្បាលចេញ - ផ្សិត ៣០០ ក្រាម (ផ្សិតចំបើង) - ទឹកត្រី១ ស្លាបព្រាបាយ - អំបិល ១ ស្លាបកាហ្វេព្រា - ស្កសរ ១ ស្លាបព្រាបាយ - អំពិលទុំ ១ ស្លាបព្រាកាហ្វេ(ធ្វើឲ្យទៅជាទឹកអំពិល) - ដុំស៊ុបខ្នរ ១ ស្លាបព្រាកាហ្វេ បំបែកឲ្យតូចៗ - ខ្ទឹមស ៣ កំពឹស ដំឲ្យបែកឲ្យតូចៗ + វិធីធ្វើ ១. ​ជា​ដំ​បូង​អ្នក​ដាក់​ឆ្នាំង​ដាំ​ទឹក​សិន ​ពេល​ដែល​ទឹក​ពុះ​អ្នក​ដាក់​ដុំ​ស៊ុប​ដែល​បាន​បំ​បែក​រួច​ហើយ ១ ស្លាបព្រាកាហ្វេ, ស្លឹកក្រូច​, គល់ស្លឹកគ្រៃ​, ខ្ទឹមស ​ហើយ​គ្រប​មួយ​សន្ទុះសិន​។ ២. មួយ​សន្ទុះ​ក្រោយ​មក​ទើប​អ្នក​ដាក់​បង្កង ​និង​ផ្សិត​ចូល​រង់​​ចាំ​បន្តិច​ឲ្យទឹក​ពុះ​ម្តង​ទៀត។​ ៣. ក្រោយ​ពី​ទឹក​ពុះ​ម្តង​ទៀត​ហើយ​អ្នក​ត្រូវ​​ដាក់​​ទឹក​ត្រី​​ ១ ស្លាបព្រាបាយ, អំបិល​ ១ ស្លាបព្រាកាហ្វេ, អំ​ពិល១ ស្លាបព្រាកាហ្វេ​រង់ចាំ​បន្តិច​ដែរទើប​ដាក់​ស្លឹក​ខ្ទឹម ​និងជីនាវង​ចូល​នោះ​ជា​ការ​រួច​​​​ស្រេច។ + របៀបធ្វើទឹកត្រីផ្អែមៈ អ្នក​ត្រូវ​ផ្សំ​គ្រឿង​មាន​ដូច​ជា​ដំ​បូង​អ្នក​ត្រូវ​ដាក់​ម្ទេស​ទុំ ​ហាន់​ឲ្យ​តូចៗ ​(៣ផ្លែ), ទឹកក្រូចឆ្មា(៣ផ្លែ), ខ្ទឹមស​ ដំ​ហើយ​ហាន់​ឲ្យ​តូចៗ​(២កំពឹស), ទឹកត្រី​​​ ៥ ​ស្លាបព្រាបាយ, ស្កសរ ៦ ​ស្លាបព្រាបាយ, អំបិលបន្តិច, ជីនាងវង​ និង​ស្លឹក​ខ្ទឹម​ហាន់​ឲ្យ​តូចៗ​​ដាក់​ចូល​ទៅ​ក្នុង​ចាន​ទាំង​អស់ ​បន្ទាប់​មក​កូរ​ចូល​គ្នា​ឲ្យ​រលាយ​សប់​នោះ​អ្នក​និង​ទទួល​បាន​ទឹក​ ត្រីផ្អែម​ដែល​អ្នក​ចង់​បាន។



+សម្លរទំពាំងខ្មែរ 

 សម្លរ​ទំពាំង​អាច​ចាត់​ទុក​ថា​ជា​​ម្ហូប​ប្រចាំ​ត្រកូល​របស់​ខ្មែរ​យើង​ ដែល​មាន​តាំង​ពី​យូរ​ណាស់​មក​ហើយ ហើយ​​ប្រហែល​ជា​មាន​អ្នក​ដែល​និយម​ចូល​ចិត្ត​ក៏ច្រើន​ដែរ​​​ជា​ពិសេស​ សម្រាប់ ​​​ពូ​ មីង​ចាស់​ៗ​តែ​ម្តង។ ​ចំពោះ​​បងៗ​​ស្ត្រី​មេ​ផ្ទះ​ភាគ​​ច្រើន​ប្រហែល​ជា​ធ្លាប់​ស្គាល់​ ហើយ​ក៏​ធ្លាប់​ធ្វើ​ជូន​ក្រុម​គ្រួសារពិសារ​ដោយ​ដៃ​ខ្លួន​ឯង​ផ្ទាល់​ ដោយ​ឡែក​នៅ​មាន​ស្ត្រី​មួយ​ចំនួន​​ដែលទើប​នឹង​រៀប​ការ​ថ្មោង​ថ្មី​​​​ប្រាដក ​ជា​មិន​ទាន់​ចេះ​ធ្វើ​ម្ហូប​មួយ​មុខ​នេះ​នៅ​ឡើយ​ទេ។ ដូច្នេះ​ដើម្បី​ឲ្យ​កាន់តែ​មាន​ភាព​ងាយ​ស្រួល​សូម​ធ្វើ​តាម​ការ​​អនុវត្ត​ ដូច​ខាងក្រោម៖ + គ្រឿងផ្សំ - ទំពាំងស្រស់ ៣០០ ក្រាម - ម្ទេសប្លោកខ្ចី ១ ឬ ២ ផ្លែ - ប្រហុក ៦ សាច់ - ត្រីកែ (ត្រីមានជាតិខ្លាញ់) ៤០០ ក្រាម - អង្ករកន្លះស្លាព្រាកាហ្វេ - ប៊ីចេងកន្លះស្លាព្រាកាហ្វេ - អំបិលកន្លះស្លាព្រាកាហ្វេ - ស្ករសមួយស្លាព្រាកាហ្វេកន្លះ - ទឹកត្រីមួយស្លាព្រាបាយ - បន្លែបន្សាប (ត្រួយម្ទេស ស្លឹកផ្ទី….តាមចំណូលចិត្ត) មួយដៃ + វិធីធ្វើ ១. ​ជាដំបូងអ្នកត្រូវសកទំពាំង ឲ្យនៅតែខ្ចី បន្ទាប់​មក​ប្រើ​កាំបិត​មុខ​ពីមក​ឈូសឲ្យស្តើងៗ។ ២. ប្រហុក​ត្រូវ​ចិញ្ច្រាំ​ម៉ត់។​ត្រី​ធ្វើ​នឹង​លាង​ទឹក​ឲ្យ​ស្អាត​កាត់​ជា​កងៗ។ ៣. បន្ទាប់ពីអ្នកធ្វើការចិញ្ច្រាំ​ ប្រហុកអ្នកត្រូវចាក់ប្រហុកព្រមទាំងត្រពាំងចូលក្នុងឆ្នាំងសម្ល​មួយ​រួច​​​​​​ ​បន្ថែ​អង្ករ​កន្លះ​ស្លា​ព្រាកាហ្វេ (ប្រសិន​បើអ្នក​មាន​ទឹក​បាយ​អ្នក​​អាច​ចាក់​ទឹក​នេះ​ចូល​បាន រួច​សឹម​បន្ថែម​ទឹក​ធម្មតា​តាម​​​​ក្រោយ) ។ ក្រោយ​មក​ចាក់​ទឹក​ចូល​រង​ចាំ​រហូត​ដល់​ត្រពាំង​បាត់​ហាស។ ៤. បន្ទាប់ពីរងចាំមយយសន្ទុះរួចមកអ្នក​គួរបន្ថែមសាច់ត្រី,អំបិលកន្លះស្លា​ព្រា​ កាហ្វេ, ប៊ី​ចេង​កន្លះ​ស្លា​ព្រាកាហ្វេ, ស្ករស​មួយ​ស្លាព្រាកាហ្វេ​កន្លះ, ទឹក​ត្រី​មួយ​ស្លា​ព្រាបាយ និង​ម្ទេស​ចូល​​កូរ​មួយ​សព្វ​ចាំ​​មួយ​រំពុះ​រហូត​ដល់​ត្រី​ឆ្អិន​គួរ​ បន្ថែម​បន្លែប​ន្សាប រួច​រង​ចាំ​មួយ​រំពុះ​ភ្លក់​មើល​​​ឲ្យ​ល្មម​តាម​ចំណូល​ចិត្ត​ជា​ការ​​​​ ស្រេច៕




Comments