គ្រឿងផ្សំ ស្លឹកក្រូច ៥ សន្លឹក ស្លឹកខ្ទឹម ២ ដើម ហាន់តូចៗល្មម គល់ស្លឹកគ្រី ១ ដើម ជីនាងវង ហាន់តូចៗល្មម បង្កង ៥០០ ក្រាម បកឲ្យស្អាតហើយយកក្បាលចេញ ផ្សិត ៣០០ ក្រាម (ផ្សិតចំបើង) ទឹកត្រី ១ ស្លាបព្រាបាយ អំបិល ១ ស្លាបកាហ្វេព្រា ស្កសរ ១ ស្លាបព្រាបាយ អំពិលទុំ ១ ស្លាបព្រាកាហ្វេ(ធ្វើឲ្យទៅជាទឹកអំពិល) ដុំស៊ុបខ្នរ ១ ស្លាបព្រាកាហ្វេ បំបែកឲ្យតូចៗ ខ្ទឹមស ៣ កំពឹស ដំឲ្យបែកឲ្យតូចៗ វិធីធ្វើ ១.ជាដំបូងអ្នកដាក់ឆ្នាំងដាំទឹកសិន ពេលដែលទឹកពុះអ្នកដាក់ដុំស៊ុបដែលបានបំបែករួចហើយ ១ ស្លាបព្រាកាហ្វេ,ស្លឹកក្រូច,គល់ស្លឹកគ្រៃ,ខ្ទឹមស ហើយគ្របមួយសន្ទុះសិន។ ២.មួយសន្ទុះក្រោយមកទើបអ្នកដាក់បង្កង និងផ្សិតចូល រង់ចាំបន្តិចឲ្យទឹកពុះម្តងទៀត។ ៣.ក្រោយពីទឹកពុះម្តងទៀតហើយអ្នកត្រូវដាក់ទឹកត្រី ១ ស្លាបព្រាបាយ, ស្កសរ ១ ស្លាបព្រាបាយ, អំបិល ១ ស្លាបព្រាកាហ្វេ, អំពិល ១ ស្លាបព្រាកាហ្វេ រង់ចាំបន្តិចដែរទើបដាក់ស្លឹកខ្ទឹម និងជីនាវងចូលនោះជាការរួចស្រេច។
របៀបធ្វើទឹកត្រីផ្អែមៈ អ្នកត្រូវផ្សំគ្រឿងមានដូចជា ដំបូងអ្នកត្រូវដាក់ម្ទេសទុំ ហាន់ឲ្យតូចៗ (៣ផ្លែ),ទឹកក្រូចឆ្មា (៣ផ្លែ),ខ្ទឹមស ដំហើយហាន់ឲ្យតូចៗ(២កំពឹស), ទឹកត្រី ៥ ស្លាបព្រាបាយ, ស្កសរ ៦ ស្លាបព្រាបាយ, អំបិលបន្តិច, ជីនាងវង និងស្លឹកខ្ទឹមហាន់ឲ្យតូចៗ ដាក់ចូលទៅក្នុងចានទាំងអស់ បន្ទាប់មកកូរចូលគ្នាឲ្យរលាយសប់នោះអ្នកនិងទទួលបានទឹកត្រីផ្អែមដែលអ្នកចង់បាន។ គ្រឿងផ្សំ មាន់ ១ គីឡូ ៤ ខាំ មាន់ធ្វើឲ្យហើយទុកទាំងមូល ខ្ទឹមស ១០០ ក្រាម ស្លឹកខ្ទឹម ហាន់តួចៗល្មម អង្ករ ៤០០ ក្រាម ស៊ុត ២ គ្រាប់ គោះដាក់ក្នុងចានហើយកូរឲ្យបែក អំបិល ១ ស្លាបព្រាបាយ - ទឹក +បបរគ្រឿងសាច់មាន់ បែបកូរ៉េ វិធីធ្វើ ១. អ្នកត្រូវយកអង្ករ និងសាច់មាន់យកមកលាងជាមុនសិន ប៉ុន្តែមាន់ត្រូវទុកទាំងមូល។ ២. យកមាន់ទាំងមូលដាក់ចូលទៅក្នុងឆ្នាំង បន្ទាប់មកដាក់ខ្ទឹមស និងទឹកចូល ហើយទឹកអ្នកត្រូវស្មានមើល ប្រហែលជាលិច ២ ថ្នាំងដៃពីមាន់ដែលនៅក្នុងឆ្នាំង បន្ទាប់មកអ្នកចាប់ផ្តើមស្ងោរ។ ៣. ក្រោយពីដាក់ស្ងោររួចប្រហែលជា ៤០ នាទីអ្នកត្រូវបន្ថយកំដៅ រហូតដល់ ១ ម៉ោង អ្នកត្រូវដាក់អង្ករដែលបានលាងរួច ដែលនៅសើមៗចូលទៅក្នុងឆ្នាំង រួចធ្វើការចម្អិនបន្ត។ ៤. ក្រោយពីស្ងោរមាន់ ១ ម៉ោង រួចមកអ្នកត្រូវចម្អិនអង្ករឲ្យបានកន្លះម៉ោងថែមទៀត បន្ទាប់មកអ្នកត្រូវដាក់អំបិល ១ ស្លាបព្រាបាយចូលទៅក្នុងឆ្នាំងនោះផងដែរ។ ៥. អ្នកត្រូវស្រង់មាន់ដែលអ្នកបានស្ងោរនោះទុកក្នុងចានរាបស្មើមួយសិន ចំណែកឯស្លឹកខ្ទឹម និងស៊ុតអ្នកត្រូវដាក់វាចូលទៅក្នុងឆ្នាំង។ ៦. ជាចុងក្រោយអ្នកត្រូវបេះមាន់ដែលបានស្រង់ទុកនោះចូលទៅក្នុងឆ្នាំងវាជាការរួចរាល់។
មឹកឆាគល់ស្លឹកគ្រៃ គ្រឿងផ្សំ មឹកស្រស់3ខាំ គល់ស្លឹកគ្រៃចិញ្ច្រាំម៉ត់2ស្លាបព្រាសម្ល អំបិល ស្ករ ម្ទេស ម្សៅ ទឹកត្រី ខ្ទឹមស្លឹក ខ្ទឹមស របៀបធ្វើ 1. មឹកធ្វើឱ្យស្អាត ហាន់តូចៗដាក់ចូរកញ្រែងដាក់អំបិលមួយស្លាបព្រាញីឱ្យសព្វហើយលាងឱ្យស្អាតទុកមួយអន្លើឱ្យស្រក់ទឹកអស់។ 2. ចិញ្ច្រាំខ្ទឹមស លីងឱ្យឈ្ងុយ។ 3. ដាក់មឹកចូលឆា ដោយច្រូចទឹកត្រីបន្តិច បើកភ្លើងខ្លាំង ដាក់គល់ស្លឹកគ្រៃចូល ឆាពី4ទៅ6នាទី។ 4. បង់គ្រឿងភ្លក្សឱ្យល្មមមាត់ឆាបន្តទៀតប្រហែល3-4នាទីដោយបើកភ្លើងតិច។ ពេលហូបដួសដាក់ចានជាការស្រេច។
បរិភោគពេលក្តៅៗទើបឆ្ងាញ់៕
Comments
Post a Comment