+សម្លការីសាច់មាន់
+ គ្រឿងផ្សំ៖
- សាច់មាន់ ៥០០ ក្រាម - ពពុះសណ្តែក ៥០ ក្រាម - ស្បែកជ្រូកក្រៀម ៥០ ក្រាម - សណ្ដែកដីឆ្អិន ១០០ ក្រាម - ម្ទេសឆ្អើរ ៥ ផ្លែ - គល់ស្លឹកគ្រៃ ៤ គល់ - ល្មៀតមួយថ្នាំងដៃ - ស្លឹកក្រូចសើច ៣ សន្លឹក - ត្រប់មូល - ដំឡូងជ្វា ២៥០ ក្រាម - ល្ពៅ ២៥០ ក្រាម - សណ្តែកគួរ ២០០ ក្រាម - ស្ករពាង ១ ស្លាបព្រាបាយកន្លះ - ដូងទំុ ១ ចំហៀង - អំបិល ២ ស្លាបព្រាកាហ្វេ - ប៊ីចេង ២ ស្លាបព្រាកាហ្វេ - ម្ជូរអំពិល ២ ស្លាបព្រាកាហ្វេ - ទឹកត្រី ៣ ស្លាបព្រាបាយ - ប្រហុក ៤ ចង្វា - ខ្ទឹមស ៥ កំពឹស វិធីធ្វើ៖ 1 - លាងសាច់ឲ្យស្អាតកាត់ជាដុំៗល្មមៗ 2 - ដាក់ត្រាំម្ទេះជាមួយនិងទឹកក្តៅឲ្យរីកបន្ទាប់មក ចិញ្ច្រាំវាឲ្យម៉ត់ ដាក់ស្ករចូលចិញ្ច្រាំវា ដើម្បីឲ្យម្ទេះ និងស្កររលាយចូលគ្នាល្អ។ ចិញ្ច្រាំប្រហុកឲ្យម៉ត់ រួចចាប់ដាក់ចានរាបមួយ ទាំងប្រហុកចិញ្ច្រាំ និងម្ទេសចិញ្ច្រាំ។ 3 - ហាន់គល់ស្លឹកគ្រៃល្អិតៗ ជិតសំបកល្មៀតឲ្យស្អាតដាក់ចូលទៅក្នុងត្បាល់បុកមួយ បុកឲ្យម៉ត់ បន្ទាប់មកថែមខ្ទឹមស បុកឲ្យម៉ត់ បន្ថែមស្លឹកក្រូចសើច ២ សន្លឹក បន្ទាប់មកយកអង្រែបុកញ៉ុមៗ ដើម្បីឲ្យស្លឹកក្រូចសើចចេញក្លិនឈ្ងុយ បន្ទាប់មកដូសដាក់ចូលក្នុងចានជាមួយ និងម្ទេសចិញ្ច្រាំ ជូតត្បាល់ឲ្យស្អាត បន្ទាប់មកបុកសណ្តែកដីឆ្អិនក្នុងត្បាល់ កុំម៉ត់ពេកប៉ុន្តែក៏មិនឲ្យនៅទាំងមូលពេកដែល។
4 - ដំឡូងកោសសំបកឲ្យស្អាត បន្ទាប់មកគាស់វាជាដុំៗតូចល្មម។ សណ្តែកគួរត្រូវកាត់ប្រវែងពីរថ្នាំងដៃ។ ល្ពៅចិតសំបកលាងទឹកឲ្យស្អាត បន្ទាប់គាស់វាជាដុំតូចៗ។ ត្រប់មូលត្រូវពុះវាជាបួន ឬច្រើនជាងនេះប្រសិនបើវានៅធំ។ 5 - ពពុះសណ្តែក និងស្បែកជ្រូកក្រៀម យកវា មកត្រាំទឹកឲ្យរីករួចស្រង់វាចេញ។ 6 - កោសដូងច្របាច់យកខ្ទិះដើម និងចុង ទុកដោយឡែកពីគ្នា បន្ទាប់មកចាក់ខ្ទិះដើមចូលក្នុងឆ្នាំងមួយ ដាក់ដាំលើភ្លើង រហូត ដល់ឡើងក្បាលខ្លិះ ចាក់ម្ទេះចិញ្ច្រាំចូលកូរវាឲ្យសព្វទុកឲ្យឡើងប្រេងក្រហមល្អ ដាក់គល់ស្លឹកគ្រៃបុកចូលកូរឲ្យ សព្វចាក់សាច់ និងសណ្ដែកដីចូល (ប្រសិនបើអ្នកប្រើសាច់ត្រីអ្នកអាចដាក់ហើយកូរមួយត្រឡប់ស្រង់ ចេញ បន្ទាប់មកចាំដាក់ត្រីនិងសណ្តែកដី នៅក្រោយពេលបង់បន្លែចាំមួយរំពុះ ជៀសវាងការពារត្រីបែកសាច់) កូរ ឬ ឲ្យសព្វប្រសិនបើ ខ្ទិះរីង ចង់ខ្លោចអ្នកអាចបន្ថែមខ្ទិះចុងបន្តិចបានហើយ ដាក់រម្ងាស់ឲ្យសាច់រាងឆ្អិនបន្តិចចាក់ខ្ទិះចុងទាំងអស់ រួចបន្ថែម អំបិល ប៊ីចេង ទឹកត្រី ចូលកូរឲ្យសព្វចាំមួយរំពុះដាក់បង់ដំឡូង និងល្ពៅចូលរម្ងាស់ ដាក់បន្ថែមស្បែកជ្រូកក្រៀម ពពុះសណ្តែក សណ្តែកគួរ ត្រប់មូល ចូលកូរឲ្យសព្វ រម្ងាស់រហូតដល់ឆ្អិនទាំងបន្លែ និងសាច់ ជាកាស្រេច៕
+ គ្រឿងផ្សំ៖
- សាច់មាន់ ៥០០ ក្រាម - ពពុះសណ្តែក ៥០ ក្រាម - ស្បែកជ្រូកក្រៀម ៥០ ក្រាម - សណ្ដែកដីឆ្អិន ១០០ ក្រាម - ម្ទេសឆ្អើរ ៥ ផ្លែ - គល់ស្លឹកគ្រៃ ៤ គល់ - ល្មៀតមួយថ្នាំងដៃ - ស្លឹកក្រូចសើច ៣ សន្លឹក - ត្រប់មូល - ដំឡូងជ្វា ២៥០ ក្រាម - ល្ពៅ ២៥០ ក្រាម - សណ្តែកគួរ ២០០ ក្រាម - ស្ករពាង ១ ស្លាបព្រាបាយកន្លះ - ដូងទំុ ១ ចំហៀង - អំបិល ២ ស្លាបព្រាកាហ្វេ - ប៊ីចេង ២ ស្លាបព្រាកាហ្វេ - ម្ជូរអំពិល ២ ស្លាបព្រាកាហ្វេ - ទឹកត្រី ៣ ស្លាបព្រាបាយ - ប្រហុក ៤ ចង្វា - ខ្ទឹមស ៥ កំពឹស វិធីធ្វើ៖ 1 - លាងសាច់ឲ្យស្អាតកាត់ជាដុំៗល្មមៗ 2 - ដាក់ត្រាំម្ទេះជាមួយនិងទឹកក្តៅឲ្យរីកបន្ទាប់មក ចិញ្ច្រាំវាឲ្យម៉ត់ ដាក់ស្ករចូលចិញ្ច្រាំវា ដើម្បីឲ្យម្ទេះ និងស្កររលាយចូលគ្នាល្អ។ ចិញ្ច្រាំប្រហុកឲ្យម៉ត់ រួចចាប់ដាក់ចានរាបមួយ ទាំងប្រហុកចិញ្ច្រាំ និងម្ទេសចិញ្ច្រាំ។ 3 - ហាន់គល់ស្លឹកគ្រៃល្អិតៗ ជិតសំបកល្មៀតឲ្យស្អាតដាក់ចូលទៅក្នុងត្បាល់បុកមួយ បុកឲ្យម៉ត់ បន្ទាប់មកថែមខ្ទឹមស បុកឲ្យម៉ត់ បន្ថែមស្លឹកក្រូចសើច ២ សន្លឹក បន្ទាប់មកយកអង្រែបុកញ៉ុមៗ ដើម្បីឲ្យស្លឹកក្រូចសើចចេញក្លិនឈ្ងុយ បន្ទាប់មកដូសដាក់ចូលក្នុងចានជាមួយ និងម្ទេសចិញ្ច្រាំ ជូតត្បាល់ឲ្យស្អាត បន្ទាប់មកបុកសណ្តែកដីឆ្អិនក្នុងត្បាល់ កុំម៉ត់ពេកប៉ុន្តែក៏មិនឲ្យនៅទាំងមូលពេកដែល។
4 - ដំឡូងកោសសំបកឲ្យស្អាត បន្ទាប់មកគាស់វាជាដុំៗតូចល្មម។ សណ្តែកគួរត្រូវកាត់ប្រវែងពីរថ្នាំងដៃ។ ល្ពៅចិតសំបកលាងទឹកឲ្យស្អាត បន្ទាប់គាស់វាជាដុំតូចៗ។ ត្រប់មូលត្រូវពុះវាជាបួន ឬច្រើនជាងនេះប្រសិនបើវានៅធំ។ 5 - ពពុះសណ្តែក និងស្បែកជ្រូកក្រៀម យកវា មកត្រាំទឹកឲ្យរីករួចស្រង់វាចេញ។ 6 - កោសដូងច្របាច់យកខ្ទិះដើម និងចុង ទុកដោយឡែកពីគ្នា បន្ទាប់មកចាក់ខ្ទិះដើមចូលក្នុងឆ្នាំងមួយ ដាក់ដាំលើភ្លើង រហូត ដល់ឡើងក្បាលខ្លិះ ចាក់ម្ទេះចិញ្ច្រាំចូលកូរវាឲ្យសព្វទុកឲ្យឡើងប្រេងក្រហមល្អ ដាក់គល់ស្លឹកគ្រៃបុកចូលកូរឲ្យ សព្វចាក់សាច់ និងសណ្ដែកដីចូល (ប្រសិនបើអ្នកប្រើសាច់ត្រីអ្នកអាចដាក់ហើយកូរមួយត្រឡប់ស្រង់ ចេញ បន្ទាប់មកចាំដាក់ត្រីនិងសណ្តែកដី នៅក្រោយពេលបង់បន្លែចាំមួយរំពុះ ជៀសវាងការពារត្រីបែកសាច់) កូរ ឬ ឲ្យសព្វប្រសិនបើ ខ្ទិះរីង ចង់ខ្លោចអ្នកអាចបន្ថែមខ្ទិះចុងបន្តិចបានហើយ ដាក់រម្ងាស់ឲ្យសាច់រាងឆ្អិនបន្តិចចាក់ខ្ទិះចុងទាំងអស់ រួចបន្ថែម អំបិល ប៊ីចេង ទឹកត្រី ចូលកូរឲ្យសព្វចាំមួយរំពុះដាក់បង់ដំឡូង និងល្ពៅចូលរម្ងាស់ ដាក់បន្ថែមស្បែកជ្រូកក្រៀម ពពុះសណ្តែក សណ្តែកគួរ ត្រប់មូល ចូលកូរឲ្យសព្វ រម្ងាស់រហូតដល់ឆ្អិនទាំងបន្លែ និងសាច់ ជាកាស្រេច៕
Comments
Post a Comment