ស្ងោរមើមត្រាវជាមួយឆ្អឹងជំណីជ្រូក


+ គ្រឿងផ្សំ

 - ឆ្អឹង​ជំនីជ្រូក - មើមត្រាវ - ស្លឹក​ខ្ទឹម - ហាយប៊ី - អំបិល - ប៊ីចេង - ស្ករស - ខ្ទឹមស + វិធីធ្វើ ១. ឆ្អឹង​ជំនី​កាប់ដុំៗ រួច​លាយ​ជា​មួយ​អំបិល ប៊ីចេង ស្ករស ទឹកត្រី ទុក​ប្រហែល ១៥នាទី ។ មើម​ត្រាវ​ចិត​សំបក​រួច​គាស់​ជាដុំៗ ចំណែក​ស្លឹក​ខ្ទឹម​ហាន់​ល្អិតៗ ហាយប៊ីលាង​ទឹក​រួច​ពុះ​ជា​ពីរ ។ យក​ឆ្នាំង​ដាក់​ទឹក​ដាំ​ឲ្យ​ពុះ​រួ​ចបង់​ឆ្អឹង​ជំនី បង់​ហាយប៊ី ហើយ​ស្ងោរ ឲ្យ​ជិតផុយ ទើប​បង់​ត្រាវ​ចូល ហើយ​រំងាស់​ឲ្យ​ផុយ​ទាំង​សាច់​ទាំង​មើម​ត្រាវ​ភ្លក់​មើល​តាម​ចូល​​​ចិត្ត​ ហើយ​រោយ​ស្លឹក​ខ្ទឹម​ជា​ការ​​​ស្រេច ។

+សម្លចាប់ឆាយ 

 គ្រឿងផ្សំមានដូចជាៈ

 - ឆ្អឹង​ជំនី ឬ ជើងជ្រូក - ស្បែក​ជ្រូក​បំពង - ផ្សិត​ត្រចៀក​កណ្ដុរ - ឆៃ​ថាវ - ការ៉ុត - ស្ពៃក្ដោប - ស្ពៃ​បូគោ - ដំឡូង​បារាំង - ខាត់ណា - ស្លឹក​ខ្ទឹម - ជីវ៉ាន់​ស៊ុយ - អំបិល - ស្ករ - ប៊ីចេង - ទឹកត្រី + វិធីធ្វើ ១. ឆ្អឹង​ជំនី ឬ​ជើង​ជ្រូក លាង​ទឹក​ឲ្យ​ស្អាត កាប់ជាដុំធំបន្ដិច ស្បែក​ជ្រូក​បំពង និង​ផ្សិត ត្រចៀក​កណ្ដុរ ដាក់​ត្រាំ​ទឹក​ឲ្យ​រីក រួច​កាត់​ឲ្យ​ខ្លីៗ ការ៉ុត​ ឆៃថាវ ដំឡូង​បារាំង ចិត​សំបក​ចេញ​លាង​ទឹក​ឲ្យ​ស្អាត រួច​កាត់​ជា​ដុំៗ ស្ពៃ​ក្ដោប និង​ស្ពៃ​បូគោ កាត់​វា​ឲ្យ​ខ្លីៗល្មម ខាត់​ណាសក​វា​ឲ្យ​ស្អាតកាត់​គល់​ដាក់​ផ្សេង ស្លឹក​ដាក់​ផ្សេង ។ ស្លឹក​ខ្ទឹម​និងជីវ៉ាន់​ស៊ុយ​លាង​​ទឹក​ឲ្យ​ស្អាត​ហាន់ឲ្យ​ល្អិត​ល្មម ខ្ទឹម​ស​ចិញ្ច្រាំ​ឲ្យ​ល្អិត ។ ២. ដាក់​ឆ្នាំង​ដាំ​ឲ្យ​ក្ដៅ​ចាក់​​​​ប្រេង​ឆា​ចូល​រួច​ដាក់​ខ្ទឹម​​​​ ចិញ្ច្រាំ​ចូល រួច​លីង​ឲ្យ​ឈ្ងុយបន្ដិច ទើប​ចាក់​ទឹក​ត្រី​ចូល​ រួច​ដាក់​ឆ្អឹង​ជ្រូក​ចូល ដាក់​អំបិល ស្ករ ប៊ីចេង កូរ​ឲ្យ​សព្វ ចាក់ទឹក​បន្ដិច ប្រហែល ៥នាទី ទើប​ដាក់​ស្បែក​ជ្រូក និង​ផ្សិតត្រចៀក​កណ្ដុរ និង​បន្លែ​ដើម​ខាត់ណា ការ៉ុត ឆៃ​ថាវ និង​ដំឡូង​បារាំង​ចូល​ជា​មួយ​គ្នា​តែ​ម្ដង រំងាស់​ឲ្យ​ឆ្អឹង និង​ បន្លែ​នោះ​ផុយបន្ដិច (រំងាស់​ដំបូង​ចាក់ទឹក​បន្ដិច​ម្ដងៗ) ប្រហែល ២០នាទី ទើប​ចាក់​ទឹក​ឲ្យ​ច្រើន​តែម្ដង ។ ហើយ​រំងាស់​វា​ឲ្យ​ពុះ​ម្ដង​ទៀត ភ្លក់​មើល​ឲ្យល្មម​ទើប​ដាក់​ស្ពៃ​​បូគោ ស្ពៃក្ដោប និង​ស្លឹក​ខាត់​ណា​ចូល​មួយ​ពុះ រួច​ដួស​ដាក់​ចាន រោយ​ស្លឹក​ខ្ទឹម និង​ជីវ៉ាន់ស៊ុយពី​លើ​ជា​ការ​ស្រេច ។



+ម្ជូរសៀមរាប 

 គ្រឿងផ្សំមានដូចជាៈ

 - ត្រី​ឆ្ដោ ១៥០ក្រាម(ត្រីអ្វី​ក៏​បាន​តាម​ចំណូល​ចិត្ត) - ត្រកួន ១០០ក្រាម - ម្រះព្រៅ ១០សន្លឹក - ជីរនាង​វង ៥សន្លឹក - ទឹក​អំពិល​ទុំ ១ស្លាប​ព្រាបាយ - រំដេង ៥​ចំណិត - ទឹក​ត្រី កន្លះ​ស្លាប​ព្រាបាយ - ម្ទេស​ប្លោក មួយ​ផ្លែ(ហាន់​ជា​ចំណិត) - សណ្ដែក​ដី ១ ស្លាប​ព្រាបាយ - ប្រហុក​សាច់ កន្លះ​ស្លាប​ព្រាកាហ្វេ - ម្សៅស៊ុប កន្លះ​ស្លាបព្រាកាហ្វេ - អំបិល កន្លះ​ស្លាប​ព្រាកាហ្វេ - ស្ករស កន្លះ​ស្លាប​ព្រាកាហ្វេ + វិធីធ្វើ ១. ជាដំបូង​ដាក់ទឹក ឬ​ទឹក​ស៊ុប ប្រមាណ​មួយ​ចាន​គោម​ដាំ​ឲ្យ​ពុះ​ ទើប​ដាក់​រំដេង និង​ម្ទេស​ប្លោក​ដែល​ហាន់​នោះ​ចូល​ដើម្បី​កាត់​បន្ថយ​ជាតិ​ឆ្អាប​របស់​ត្រី ទើប​ដាក់​ប្រហុក​សាច់​ចូល ។ បើ​គ្មាន​ប្រហុក​សាច់​ទេ អាច​ដាក់​ប្រហុក​ឆ្អឹង​ក៏​បាន តែ​ទាល់​តែ​ប្រើ​តម្រង​ប្រហុង សម្រាប់​ជ្រុំ ។ រួច​ហើយ​ទុក​ឲ្យ​ពុះ​សារ​ជា​ថ្មី ទើប​ដាក់​ត្រី​ដែល​បាន​សម្អាត​រួច​រាល់ចូល​តាម​ក្រោយ ។ ២. បន្ទាប់​មក​ត្រូវ​ដាក់​គ្រឿង​ផ្សំ​ដែល​មាន ដូច​ជា​ទឹក​អំពិល​ទុំ(ក្រៅពី​ទឹក​អំពិល​ទុំ អាចធ្វើ​ឲ្យ​សម្ល​មិន​មាន​រសជាតិ​​ឆ្ងាញ់គ្រប់​គ្រាន់) ស្ករស​ អំបិល ម្សៅ​ស៊ុប និង​ទឹក​ត្រី ទើប​ដាក់​ត្រកួន​ចូល រួច​ភ្លក់​មើល​ឲ្យ​ដឹង​រសជាតិសាប​​ប្រៃ ។ ៣. នៅ​ចុង​ក្រោយ រៀប​ទទួល​ទាន ទើប​ដាក់​ស្លឹក​ម្រះ​ព្រៅ ស្លឹក​ជីរ​នាងវង​ចូល​ជា​មួយ​​នឹង​សណ្ដែក​ដី​បុក​ជា​ការ​ស្រេច ។




Comments