សម្លរស្ងោជ្រក់ត្រីមួយផ្សិត


ប្រសិន​បើនិយាយ​ពីការស្ងោជ្រក់បងៗ​ស្រី​មេផ្ទះ​ភាគច្រើន​គឺ​ប្រាកដ​ជា​ បាន​ស្គាល់​ក៏​ដូច​ជា​ឧស្សាហ៏ ​ធ្វើ​ញ៉ាំ​ផង​ដែល​ក៏​ប៉ុន្តែ​ថ្ងៃ​នេះ​ខ្ញុំ​បាន​បន្ថែម​នូវ​​ផ្សិត​ព្រម​ ទាំង​បង្ហាញ​នូវ​គន្លឹះ​នៃ​ការ​ធ្វើ​បន្ទិច​បន្ទួចដូច​ខាង​ក្រោម៖ + គ្រឿងផ្សំ - ស្លឹក​ខ្ទឹម​​ ១មួយគម្ព - ម្ទេស ១ឬ ២ផ្លែ - ក្រូច​ឆ្មា​១ផ្លែ - ត្រី​ ៤០០ក្រាម - គល់​ស្លឹកគ្រៃ ១គុល - បន្ថែម​អង្ករ​កន្លះ​ស្លាព្រាកាហ្វេ - ស្លឹកក្រូចសើច រំដេង - ស្ករសរ​ ២​ស្លាព្រាកាហ្វ - ទឹកត្រី​ ៤​ស្លាព្រាបាយ - អំបិលមួយ​ស្លាព្រាកាហ្វេ - ផ្សិតឈូក(ចំបើង) ២០០ក្រាម + វិធីធ្វើ ១. ជាដំបូង​អ្នក​ត្រូវ​ធ្វើ​ត្រី​និង​លាង​ទឹក​ឲ្យ​ស្អាត​កាត់ជាកងៗ។ ២. ដាក់​ដាំ​ទឹក ​ព្រម​ទាំង​បន្ថែម​អង្ករ​កន្លះ​ស្លាព្រាកាហ្វេ ស្លឹកក្រូចសើច រំដេងចូល ហើយយក​គល់​ស្លឹកគ្រៃ​ដំឲ្យ​ទក់​ដាក់​ចូល​ក្នុង​ឆ្នាំង​ដែល​ដាំទុកនោះ រងចាំ​ឲ្យ​ពុះដាក់​ត្រីចូលកូរ​ឲ្យ​សព្វ រួច​បន្ថែម អំបិលមួយ​ស្លាព្រាកាហ្វេ, ទឹកត្រី​ ៤​ស្លាព្រាបាយ​, ស្ករសរ​ ២​ស្លាព្រាកាហ្វ រងចាំមួយរំពុះ​រហូត​ដល់​ត្រី​រាង​​ឆ្អីន​បន្ទិច​សូម​ដាក់​ផ្សិត​ចូល​បន្ទាប់ ​មក​រំងាយស់​មួយ​រំពុះភ្លក់​មើល​តាម​ចំ​ណូល​ចិត្ត​ជាការស្រេច។ ៣. អនៅពេល​ដែល​រាបដាក់​ចាន​អ្នក​ត្រូវ​បន្ថែម​ស្លឹក​ខ្ទឹម​ក៏​ដូច​ជា​ម្ទេស​ព្រម​ទាំង​ក្រូច​ឆ្មាចូល​ផង។​


+សម្លកកូរ

 សម្ល​កកូ​​រ​ជា​ម្ហូបមួយ​មុខ​របស់​ប្រជា​ជន​ខ្មែរយើង​ ដែល​មាន​​តាំង​ពី​យូរ​មក​ហើយ។ ជា​ពិសេស​សម្ល​ប្រភេទនេះ​ត្រូវ​បាន​ផ្សំ​ឡើង​ពី​បន្លែច្រើន​មុខ​បំផុត ហើយ​សម្បូរ​នូវ​ជីវជាតិដែល​រាង​កាយ​ត្រូវ​ការ​ថែម​ទៀត។ ខាង​ក្រោម​នេះ​ជា​វិ​ធីធ្វើសម្ល​ក​កូរ​ដើម្បី​ឲ្យ​កាន់​តែ​មាន​រស​​ជាតិ​ ឈ្ងុយ​ឆ្ងាញ់៖ + គ្រឿងផ្សំ - អង្ករ ២០០ ក្រាម - ស្លឹក​គ្រៃ ៤ គល់ - រមៀត​ មួយត្នាំងដៃ - ខ្ទឹម​ស ៤ កម្ពឹស - ល្ហុង ៣០០ ក្រាម - សណ្តែក​គួ ៥០ ក្រាម - ល្ពៅ ​១០០ ក្រាម - គ្រាប់ខ្នុរ ១០០ ក្រាម - ចេកខ្ចី​ ១ ឬ ២ ផ្លែ - ប្រេង​ឆា - គ្រាប់​ពេជ្រលំញង ៣០ ក្រាម -​​ ស្លឹកម្រះ​ព្រៃមួយក្តាប់ - ត្រី​ ៣៥០ ក្រាម - ស្ករស ពីរ​ស្លាព្រកាហ្វេ - ប៊ីចេង មួយស្លាព្រកាហ្វេ - អំបិល​កន្លះ​ស្លា​ព្រាកាហ្វេ - ទឹកត្រី ​២ ស្លាព្រា​បាយ​កន្លះ + វិធីធ្វើ ១. ដាក់​ខ្ទះ​ឲ្យ​ក្តៅ​ បន្ទាប់​មក​ចាក់​អង្ករ​ដើម្បី​លីង​វា​ក្នុង​ពេល​ដែល​លីង​អ្នក​អាច ​បន្ថែម​ទឹក​ន្តិច​ ដើម្បី​ឲ្យ​ងាយ​ស្រួល​ក្នុង​ការ​បុក ​​បន្ទាប់​ពី​ធ្វើ​ការ​លីង​ឲ្យ​ឡើង​ពណ៌​ជើង​អង្ក្រងហើយ ត្រូវ​យក​​បុក ឬ​កិន​ឲ្យ​ម៉ត់។ ២. យក​​ស្លឹក​គ្រៃ​មក​ហាន់​ឲ្យ​ស្តើង​ៗ​​ បន្ទាប់​មក​យក​វា​​ទៅ​បុក​ដោយ​​​​បន្ថែម​​រមៀត ​(ត្រូវជិត​សំបក​ចេញ) បុក​ឲ្យ​​ម៉ត់ ​រួច​ដាក់​បន្ថែម​ខ្ទឹម​សចូល​បុក​​ឲ្យ​ម៉ត់​ សូម​ដួសទុក​មួយ​អន្លើ។ ៣. ល្ហុង​ត្រូវ​ជិត​សំបក​ឲ្យ​ស្អាត​ ​បន្ទាប់​មក​ប្រើកាំបិត​មុខ​ពី​​ដើម្បី​ជិតវាឲ្យ​ស្តើង​ៗ។ សណ្តែក​គួ​ត្រូវ​កាត់​វា​ប្រ​វែង​ ២​ ថ្នាំង​ដៃ​។ ល្ពៅ​ត្រូវជិត​សំបក​មិនចាំ​បាច់​​​ឲ្យ​អស់​សំបក​ពេក​ក៏​បាន​ដែរ បន្ទាប់​មក​ធ្វើ​ការ​ហាន់​វា​ឲ្យ​​ល្អិតៗ​។ គ្រាប់ខ្នុរ​ត្រូវ​ជិត​វា​ឲ្យ​ស្តើងៗ​។ ត្រប់​មូល​ត្រូវ​ពុះ​ឲ្យ​តូច​ៗ​ល្មម​ធំ​ជាង​មេ​ដៃ​បន្តិច។ បន្ទាប់​ពី​ចិត​រួច ​គួ​តែ​យក​បន្លែ​នេះ​ទៅ​លាង​ឲ្យ​ស្អាត​ល្ហុង គ្រាប់​ខ្នុរ​ និង​ល្ពៅ​ត្រូវ​ដាក់​ចា​មួយ​គ្នាព្រោះបន្លែទាំង​​នេះ​ត្រូ​វដាក់​មុន​គេ​។ ចេកខ្ចី​ត្រូវ​ឆ្កូត​សំបក​ និង​លាង​ទឹក​ឲ្យ​ស្អាត​​សាប់​ជា​​សសៃៗ។ ៤. ត្រី​ត្រូវ​ធ្វើ​ និង​លាង​ទឹក​ឲ្យ​ស្អាត​​ ឬ​ច្របាច់​ជា​មួយ​អំបិល​បន្តិច​ក៏​បាន​ដើម្បី​កុំ​ឲ្យ​មាន​ក្លិន​ឆ្អាប។​ ៥. ដាក់​ឆ្នាំង​ចាក់​ប្រេង​ឆា​ចូល​ឲ្យ​ក្តៅ ​រួច​បន្ថែម​គ្រឿង​ស្លឹក​គ្រៃ​, អង្ករ​លីងកូរ​ឲ្យ​សព្វ​ រួច​បន្ត​ចាក់​​​ល្ហុង, គ្រាប់​ខ្នុរ​ ចេកខ្ចី និង​ល្ពៅចូល​កូរ​ឲ្យ​សព្វ​រង​ចាំ​​មួយ​រំ​ពុះ ​​រួច​បន្ថែមត្រី ​(ដើម្បី​ការ​ពារ​កុំ​ឲ្យ​ត្រី​រលួល​អ្នក​គួរតែស្រង​ត្រី​ចេញ​សិន) ចូល​កូរមួយ​ត្រឡប់​រង​ចាំ​ដល់​​​​បន្លែ​រាង​ទ្រោម​បន្តិច និង​ចូល​ជាតិ​គ្នា​​​ ​ប្រិន​បើស្ងួត​ទឹក​អ្នកអាចន្ថែម​​ប្រេង​ឆា​បាន​ រួច​បន្ថែម​សណ្តែក​គួរ​​រង​ចាំ​មួយ​រំ​ពុះ រួច​ចាក់​ទឹក​ចូល (ប្រសិន​បើ​អ្នក​ចង់​ឲ្យ​មានរង​​ជាតិ​ជាង​នេះអ្នក​អាចប្រើ​ទឹក​ខ្ទិះ​ដូង​ជំ ​នួស​ទឹក​ធម្មតា​ក៏​បាន) រង​ចាំ​ដល់​ពុះ​បង់​ត្រី និងត្រប់​ចូលកូ​ថ្នម​ៗ​ ​​បន្ទាប់​មក​រង​ចាំ​មួយ​រំ​ពុះ​​បង់ប៊ីចេងមួយស្លាព្រកាហ្វេ, ស្ករសពីរ​ស្លាព្រកាហ្វេ, អំបិល​កន្លះ​ស្លា​ព្រាកាហ្វេ, ទឹកត្រី​ ២ ស្លាព្រា​បាយ​កន្លះ​​ រំងាស់​​មួយរំពុះ​ភ្លក់​មើលឲ្យល្មម​។ ៦. នៅ​ពេល​ដែល​ត្រី​ និង​បន្លែ​មើ​ល​ទៅ​ឃើញ​ថា​ដូ​ចជា​​ឆ្អិន​ហើយ​ អ្នក​គួរ​តែបន្ថែម​បន្លែ​ខៀវ​ដូច​​ជា​គ្រាប់​ពេជ្រលំញង, ស្លឹកម្រះ​ព្រៃ, ស្លឹក​បាស់, ផ្ទីរ... ព្រម​ទាំង​បន្លែ​ខៀវ​ជា​ច្រើន​ទៀត​ដែល​អ្នក​ចង់​ដាក់​បន្ថែម រង​ចាំ​មួយ​រំ​ពោះ​ជាកាស្រេច៕


+ស្ងោមាន់ជាមួយគឹមមួយ 

 នេះ​គឺ​ជាម្ហូប​មួយ​មុខ​ទៀត​ហើយ ដែល​ ​ខ្ញុំ​សូម​ធ្វើលើ​យក​មក​បង្ហាញ​​ដល់​ស្ត្រី​មេផ្ទះ​គ្រប់​រូប ឲ្យ​ចេះ​ធ្វើ​នូវ​ម្ហូប​មួយ​មុខ​ទៀត​ដែល​មាន​ឈ្មោះថា មាន់ស្ងោរគឹម​បួយ។ ខាងក្រោម​នេះគឺ​ជាគ្រឿង​ផ្សំ និង​វិធីធ្វើ៖ + គ្រឿងផ្សំ - មាន់ជំទង់ ១០០ ក្រាម - អំបិល ១ ស្លាព្រាកាហ្វេ - ទឹកត្រី ៣ ស្លាព្រាបាយ - ស្កសរ ៣ ស្លាព្រាកាហ្វេ - ប៊ីចេង ២ ស្លាព្រាកាហ្វេ - គ្រាប់គឹមបួយ ៥ គ្រាប់ - ខ្ទឹមសរចិញ្ច្រាំ + វិធីធ្វើ ១. ដំបូង​អ្នក​ត្រូវ​ដាក់​បំពង​ខ្ទឹម​នៅ​ពេល​ដែល​​មាន​​ខ្ទឹម​​ឈ្ងុយ ​អ្នក​​ត្រូវ​​ស្រង​​ខ្ទឹម​ចេញ​ បន្ទាប់​​មក​​ចាក់​​ខ្លាញ់​​បន្ថែម​​បង់​​សាច់​​មាន់​​ចូល​​រួច​​បំពង​​ធ្វើ ​បែប​​នេះ ដើម្បី​​ឲ្យ​​សាច់​​មាន​​ខ្លិន​​​​ឈ្ងុយ។ ២. ដាក់​ដាំ​ទឹក​ឲ្យ​ពុះ​ បន្ទាប់​​មក​​ដាក់​​សាច់​​មាន់​​ដែល​​បាន​​បំពង​​ទុក​​នោះ​​ចូល​ ​រង់​​ចាំ​​មួយ​​រំពុះ​សុំ​ដាក់​​ ​អំបិល,​ ទឹកត្រី,​ ស្ក, ​ប៊ីចេង​ចូល​​ បន្ទាប់​​មក​​អ្នក​​យក​​គឹម​បួយ​ មក​​ញី​​ឲ្យ​​បែក​​រួច​បង់​​ចូល​ទៅ​ក្នុង​​ស៊ុប​​រង​ចាំ​​ដល់​​សាច់​​រាង​​ ផុយ​ បន្តិច​ដាក់​​ខ្ទឹម​​ដែល​​បាន​​បំពង​​ទុក​​ចូល​​ជា​​ការ​​ស្រេច៕


Comments