របៀបធ្វើស៑ុបក្តាមសមុទ្រ


គ្រឿងផ្សំ ម្ស៉ៅ ស៊ុប​ពងមាន់​លាយ​ជាមួយ​សារាយ ២ កញ្ចប់ ហាន់​មើម​ការ៉ុតតូចៗកន្លះ​ចានចង្កឹះ ផ្សិត​ក្រអូប​ស្រស់ (ហាន់​ជា​ចំណិត​តាម​ទទឹង​ផ្កា) កន្លះ​ចានចង្កឹះ ហាន់​តៅហ៊ូ​ទន់​ជា​ដុំតូចៗ ១ ចានចង្កឹះ សាច់​ក្តាម​ស្ងោរ​ឆ្អិន ១ ចានចង្កឹះ ច្រៀក​ដើម​ខ្ទឹម​ជា​ច ម្រៀកតូចៗ ២ ស្លាបព្រា ម្ស៉ៅ​ពោត​លាយ​ទឹក ១ ស្លាបព្រា​បាយ ម្រេច​ម៉ដ្ឋ​បន្តិចបន្តួច ជី​វ៉ាន់ស៊ុយ​សម្រាប់​រោយ​មុខ​លើ វិធី​ធ្វើ ១-ដាំទឹក​ឲ្យ​ពុះ បង់​ម្ស៉ៅ​ស៊ុប​ពងមាន់​លាយ​សារាយ បន្ទាប់មក​ដាក់បញ្ចូល​មើម​ការ៉ុត, ផ្សិត​ក្រអូប​ស្រស់, តៅហ៊ូ និង សាច់​ក្តាម ហើយ​រង់ចាំ​រហូតដល់​ទឹក​ពុះ ទើប​ដាក់​ម្ស៉ៅ​ពោត​លាយ​ទឹក​កូរ​ឲ្យ​រលាយ​ចូលគ្នា​ឲ្យ​សព្វ​ល្អ រោយ​ចម្រៀក​ដើម​ខ្ទឹម បិទ​ភ្លើង​រួច​លើក​ចុះ។ ២-ដួស​ស៊ុប​ដាក់ ចាន រោយ​ម្រេច​ម៉ដ្ឋ តុបតែង​មុខ​លើ​ដោយ​ជី​វ៉ាន់ស៊ុយ បន្តិចបន្តួច ទុក​ជាការ​ស្រេច៕



+របៀបធ្វើគាវវន្លែ 

 គ្រឿងផ្សំ ម្ទេសហាវៃ ២ ផ្លែ ការ៉ុត ១ មើម ​ ផ្កាខាត់ ៣០០ ក្រាម ​ ស្ពៃ​ក្តោប ២០០ ក្រាម ខ្លាញ់ ៥០ ក្រាម ម្ទេស​ក្រហមកិន មួយស្លាព្រាកាហ្វេ ទឹកម្ទេស មួយស្លាព្រាបាយ ​ ទឹក​ស៊ីអ៊ីវ ៣ ស្លាព្រាបាយ ​ ម្ទេស​ខ្ចីចិញ្ច្រាំ ១ ស្លាព្រាកាហ្វេ ស្លឹក​ខ្ទឹម ១ ដើម ស៊ុតមួយគ្រាប់ វិធីធ្វើ ១. ជាដំបូង​អ្នកត្រូវ​ចិញ្រ្ចាំម្ទេសហាវៃ,ការ៉ុត,ផ្កាខាត់ណាព្រមទាំង​ស្ពៃ​ក្តោប​ឲ្យ​ល្អិតៗ​ដាក់​ដោយ​ឡែក​ៗ​ពីគ្នា​។ ២. ជាបន្តមកទៀត​នេះ​អ្នក​គួរដាក់​ខ្ទះចាក់​ខ្លាញ់​ឲ្យ​ក្តៅ​បន្ទាប់​មក​ចាក់​ម្ទេស​ដែល​បាន​ចិញ្ច្រាំ​ចូល​កូរ​ច្របល់​មួយ​សព្វ​បន្ទាប់​មក​បន្ថែម​ការ៉ុត,ផ្កាខាត់ណាព្រមទាំង​ស្ពៃ​ក្តោបដែល​បាន​ចិញ្ច្រាំ​ទុក​នោះ​ដាក់​ចូល​កូរ​ច្របល់​មួយ​សព្វរង​ចាំ​រហូត​ដល់​បន្លែ​រាង​ឆ្អិន​បន្ទិច​រួច​បន្ថែម​ម្សៅម្ទេស​ក្រហម​,ទឹកម្ទេស,ទឹក​ស៊ីអៀវ,ម្ទេស​ខ្ចីចិញ្ច្រាំព្រម​ទាំង​បន្ថែម​ស្លឹក​ខ្ទឹមចូល​បន្ទាប់​មក​ធ្វើ​ការ​ឆាត្រឡប់​មួយ​សព្វ​រួច​ដាក់​ចុះ​ ។ ៣. បន្ទាប់​មក​ធ្វើ​ការ​គោះស៊ុតមួយគ្រាប់​ដាក់​ចូល​ក្នុង​កូន​ចាន​មួយ​វាយ​ឲ្យ​បែក​គ្រាប់​ក្រហមទុក​លាប​លើសន្លឹក​គាវ។ ៤. បន្ទាប់​ពីធ្វើ​ការ​គោះ​ស៊ុត​ដាក់​ក្នុង​កូន​ចាន​រួច​មក​អ្នក​ត្រូវ​លា​សន្លឹក​សម្រាប់​ខ្ចប់​គាវ​​រួច​ធ្វើ​ការ​ចាប់​បន្លែ​ដែល​បាន​ចំ​អិន​រួច​នោះ​មក​ដួស​ដាក់​​សន្លឹក​គាវ​បន្ទាប់​មក​ទៀត​ប្រើ​ដៃ​របស់​អ្នក​​​ចាប់​ទឹក​ស៊ុត​ដែល​បាន​គោះដាក់​ចាន​មក​លាប​លើ​សន្លឹកគាវ​ចំនួន​​ ២ជ្រុង​កែង​គ្នា​រួច​ហើយ​យក​ធ្វើ​ការ​បិត​ភ្ជាប់​គ្នា​ឲ្យ​ចេញ​ជា​រាង ៣​ជ្រុង​ត្រីកោណបន្ទាប់​មក​ទៀត​អ្នក​គួរ​លាប​មួយ​ជ្រុង​ទៀត​ហើយ​ធ្វើ​ការ​ទាញជ្រុង​ដែលជាប់​គ្នាចូល​គ្នា​ឲ្យ​ចេញជា​រាង​ស្រួច​មួយ​ឬីក៏​ធ្វើ​រូបរាង​​តាម​ចំណូល​ចិត្តរបស់​អ្នកជាការស្រេច​អ្នក​​​អាច​ញ៉ាំបន្ថែម​ជាមួយ​ទឹក​ជ្រលក់​ក៏បាន។



+របៀបធ្វើអាម៉ុកខ្យង 

 គ្រឿង​ផ្សំ ខ្យង​១​គីឡូ​ក្រាម​ សាច់​ជ្រូក​បី​ជាន់​១​ខាំ សណ្ដែក​ដី ម្ទេស​ឆ្អើរ​ ខ្ទិះ​ដូង គ្រឿង​បុក​ (រំដេង​ រមៀត​ ស្លឹក​គ្រៃ​ហាន់)​ កាពិ​ ប្រេង​ខ្យង គ្រាប់​ជម្ពូ​ឆា​យក​​ខ្ទិះ ស្លឹក​កន្ទួត ស្លឹក​ក្រូច​សើច​ ពង់​មាន់​ វិធី​ធ្វើ យក​សាច់​ខ្យង​ចេញ​ពី ​សំបក​របស់​វា​ ប៉ុន្តែ​ត្រូវ​រក្សា​សំបក​ទាំង​នោះ​ទុក​ កុំ​ចោល។ ចិញ្ច្រាំ​សាច់​ជ្រូក​ និង​ហាន់​សាច់​ខ្យង​ជា​ចំណិត​តូច​ៗ។​ បន្ទាប់​មក​យក​សាច់​ជ្រូក​ចិញ្ច្រាំ​ និង​សាច់​ខ្យង​ហាន់​រួច​នោះ​ទៅ​ឆា​ចូល​គ្នា​ជាមួយ​នឹង​គ្រឿង​​​បុក​, ម្ទេស​ឆ្អើរ, និង​កាពិ​ រហូត​ដល់​ឆ្អិន​ល្អ។ ជំហាន ​បន្ទាប់ ​ត្រូវ​យក​ស្លឹក​កន្ទួត​ទៅ​ទ្រាប់​សាច់​​ដែល​ឆា​ជាមួយ​គ្រឿង​អម្បាញ់មិញ​ រួច​​ហើយ​យក​ទៅ​ញាត់​ចូល​ក្នុង​សំបក​ខ្យង​ដែល​រក្សា​ទុក​នោះ។ ប៉ុណ្ណឹង ​នៅ​មិន​ទាន់​រួច​រាល់​ទេ។ បន្ទាប់មកត្រូវ​ចាក់​ទឹក​ខ្ទិះ​ដែល​ឆា​បញ្ចូល​គ្នា​ជាមួយ​ពងមាន់, ម្ទេស​ និង​ស្លឹក​ក្រូច​សើច​ ទៅ​ស្រោច​ពី​លើ​ខ្យល់​ ដែល​មាន​ញាត់​សាច់​ទ្រាប់​ស្លឹក​កន្ទួត​នោះ​ រួច​ហើយ​យក​វា​ទៅ​ចំហុយ​ប្រហែល​ជា​១៥​នាទី​ទៀត ​ទើប​រួច​រាល់៕



Comments